elledningar

Bästa jämförelsetjänsten kring el

När vi nu snackar el (typ årets hetaste samtalsämne) så är ju detta en oerhört komplicerad marknad som verkligen behöver djupdykas inom. I den här rapporten vi avlägger så är det meningen att du ska förstå skillnaderna på de olika elavtalen som finns och hur du kan välja ett elavtal som går att komma ur och hålla din flexibilitet uppe som förbrukare av el.

Ska elen vara på ett fast, rörligt eller timpris

För att göra det rakt och tydligt så kommer vi här framhäva för- och nackdelar med dessa olika typer av elavtal i en lista nedan. Detta är avgörande kring den klassiska frågan kring om man ska välja fast eller rörligt elpris. Dessutom så är timavtal lagligt nu igen efter att länge ha varit förbjudet vid 2010-talet. Då undrar man sig om detta elavtal kommer finnas kvar i framtiden och om det är bättre än ett fast eller rörligt elavtal.

  • Fast elavtal – brukar vara smart att binda upp sig på under sommarhalvåret, då man kan ta med sig det låga elpriset in i perioder där elpriset oftast ligger i max.
  • Rörligt elavtal – det har historiskt lönat sig att ha elpriset rörligt då det är svårt att förutspå marknaden. Man binder ofta upp sig till ett högre elpris än det aktuella elpriset så då betalar man extra öre per kWh gentemot vad marknaden erbjuder i aktuellt pris.
  • Timavtal – den senaste utvecklingen av rörligt elavtal där man följer spotpriset här och nu. Senast dagen innan kan man dessutom se morgondagens elpriser och planera sin elförbrukning. För dig som är aktiv kring el och konsumerar stora mängder kan det vara ett sätt att sänka kostnaderna.

Dina unika preferenser

Vilket elavtal du ska välja har verkligen att göra med dig som person. Lever du på en tight budget och måste veta vad du ska betala månad efter månad kan det vara en bra ide med fast elavtal om du hittar det till ett okej pris. Om du har tillförsikt till att Sverige kommer lösa utmaningarna med elproduktionen och effektivisera elförbrukningen kan det vara smart att bara följa med marknaden. Förhoppningsvis går det bra för Sverige som nation och vi kan göra ordentliga infrastruktur satsningar i elnät och elproduktion. Timavtal kan vara riktigt lönsamt om du orkar engagera dig, det har oftast en koppling mot att du t.ex. har en elbil och mycket prylar. Men det kan också vara en omställning för en familj att inte kunna ha friheten till att använda elen när som helst bara för att elpriset är högt.

Elbolag med nykundsrabatt Välj elbolag som kör kampanj för att verkligen få bra deals på ditt elpris. Oavsett vilket elbolag du jämför kan du dra nytta av elbolagens generösa villkor för att plocka in dig som kund. Är du ny kund så kan du oftast få gratis månadsavgift i 12 månader och i många fall även rabatt på elpriset. Om du är disciplinerad som individ kan du sätta detta i system och byta runt mellan elbolagen så du alltid sitter på fin kampanj.